Congres ICN 2023: apelul pentru rezumate a fost lansat
august 2, 2022
Noutăți cu privire la campania #NursesForPeace, derulată de ICN
august 8, 2022

ICN publică raportul privind a 75 a Adunare Mondială a Sănătății de la Geneva, Elveția

În iulie a.c, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) a publicat raportul privind reuniunea Adunării Mondiale a Sănătății (AMS) de anul acesta.

AMS este forumul decizional suprem al OMS, iar la reuniunea sa anuală participă delegații din toate cele 194 de state membre ale OMS, precum și reprezentanți ai   “Actorilor nestatali” (NSA) care se află în relații oficiale.

Reuniunea cu tema ‘Health for Peace, Peace for Health (Sănătate pentru pace, pace pentru sănătate) a avut loc în format hibrid, un număr limitat de delegați participând fizic la sediul Organizației Mondiale a Sănătății, de la Geneva, Elveția, în perioada 22-28 mai.

ICN se află în relații oficiale cu OMS din anul 1948 și continuă să colaboreze cu aceasta pe multe subiecte și proiecte de interes comun.  

Statutul special al ICN în cadrul OMS înseamnă că poate găzdui o delegație în cadrul AMS, poate participa la reuniunile comitetelor și la evenimentele secundare și poate contribui la discuții prin declarații scrise și verbale, care sunt introduse în registrul oficial al reuniunii. Delegația de anul acesta a fost formată din 70 de asistenți medicali din 40 de țări, majoritatea delegaților participând online.  

Directorul Executiv al ICN, dl. Howard Catton, care a participat fizic la reuniune, și-a exprimat recunoștința față de toți delegații, pentru contribuția lor la acest eveniment.  

Delegații ICN asistenții medicali, reprezentanți ai Asociațiilor Naționale de Nursing și bursieri ai Global Nursing Leadership Institute, au contribuit foarte eficient în cadrul reuniunii AMS.  S-au asigurat că profesia de asistent medical a avut un profil ridicat și o prezență puternică, ajutând ICN să își consolideze poziția de voce globală a profesiei de asistent medical, a declarat reprezentantul ICN.

Sănătatea și pacea sunt inseparabile și a fost îmbucurător că AMS a ales ca temă pentru acest an ‘Health for Peace, Peace for Health’. ICN a demarat campania  #nursesforpeace în primele câteva zile după invazia Ucrainei în februarie, deoarece știm cât de esențiali sunt asistenții medicali în furnizarea îngrijirilor și în pace. Tema AMS arată alinierea ICN strânsă cu OMS, privind necesitatea de a avea stabilitate, pace și coeziune, ca o condiție prealabilă pentru sănătate, a continuat Directorul Executiv.

În închierea raportului, domnul Howard Catton declară: “Încă nu am ieșit din pandemie și ar fi o tragedie să nu învățăm lecțiile pe care ni le-a dat COVID-19. Trebuie să ne consolidăm sistemele de sănătate pentru a face față viitoarelor pandemii și tuturor cerințelor suplimentare în materie de sănătate, care vor urma.  Pe parcursul reuniunii AMS, asistenții medicali au prezentat soluții care au traversat întreaga agenda globală de sănătate, și exact așa ar trebui să fie:  asistenții medicali să susțină soluțiile oferite de asistenți medicali, pentru că știm că sunt eficiente și rentabile și populare în rândul pacienților.”

Delegația ICN a intervenit într-o serie de puncte pe agenda AMS, printre care resursele umane pentru sănătate, conslidarea pregătirii și răspunsului OMS la urgențe sanitare, prevenirea și controlul infecțiilor, dimensiunea de sănătate publică  a problemei mondiale a drogurilor, Inițiativa  Global Health for Peace, prevenirea și controlul bolilor netransmisibile și transplanturile de organe și țesuturi umane. 

Articolul ICN publică raportul privind a 75 a Adunare Mondială a Sănătății de la Geneva, Elveția apare prima dată în OAMGMAMR.

Termen de eliberare documente

Eliberarea certificatelor de membru si a avizelor anuale pentru exercitarea profesiei se va face in termen de maxim 30 de zile lucratoare de la transmiterea pe e-mail a tuturor documentelor numai pe e-mailul titularului de drept (conform acordului pentru procesarea datelor semnat olograf). Termenul a fost extins datorita numarului mare de solicitari.

Foaia de varsamant pentru plata cotizatiei se va transmite pe e-mailul titularului in termen de 7 zile de la inregistrarea cererii solicitantului.

Avizul anual de libera practica se va elibera numai daca sunt indeplinite conditiile conform legislatiei in vigoare.

Eliberarea adeverintelor pentru participare la concurs/examen se va face in termen de 3 zile lucratoare de la transmiterea tuturor documentelor necesare.In cazul in care una din conditii nu este indeplinita dosarul/e-mailul se considera respins (titularul va primi e-mail de respingere), reluandu-se procedura la cererea solicitantului dupa completarea dosarului - se va transmite un nou e-mail.

ATENTIE: Toate solicitarile si documentele transmise pe e-mailul filialei vor fi inregistrate numai de LUNI pana JOI, in intervalul 10.00-16.00.

Vineri este zi speciala pentru reprezentantii desemnati din partea unitatilor sanitare din judetul Constanta.

Tot ce se transmite in afara intervalului mai sus mentionat va fi inregistrat cu ziua urmatoare lucratoare.

OAMGMAMR FIL. CONSTANTA 
STR. MIHAI VITEAZUL NR. 81
FAX 0241660455