ICN publică raportul privind a 75 a Adunare Mondială a Sănătății de la Geneva, Elveția
august 2, 2022
ICN solicită coduri de etică pentru recrutarea asistenților medicali și investiții în educația acestora
august 15, 2022

Noutăți cu privire la campania #NursesForPeace, derulată de ICN

Asistenții medicali din întreaga lume și-au demonstrat solidaritatea și sprijinul față de asistenții medicali din Ucraina și din alte zone de conflict, prin donații în fondul umanitar al campaniei #NursesForPeace a ICN. Contribuțiile lor generoase îi ajută pe asistenții medicali care rămân în Ucraina, și pe familiile acestora, precum și pe cei care au fost strămutați în țară și peste hotare.  

Ucraina 

În cele cinci luni de la începerea conflictului, asistenții medicali din Ucraina au rămas în contact cu ICN, astfel încât să putem informa asistenții medicali din întreaga lume, cu privire la situație de acolo.

 Președinta Asociației Asistenților Medicali din Ucraina, doamna Tetyana Chernyshenko, a spus că sprijinul moral și practic continuu al ICN a fost de ajutor vital pentru asistenții medicali din țara sa.

Ucraina este în război și, în fiecare zi, au loc atacuri cu rachete asupra multor regiuni. Ca urmare a acestor bombardamente, unitățile sanitare, școlile, instituțiile de învățământ superior și clădirile rezindențiale continuă să fie distruse. În astfel de condiții inumane, asistenții noștri medicali și medicii noștri lucrează adesea sub atacuri, oferind îngrijiri medicale de urgență și salvând vieți.

Cu ajutorul ICN, asistenții medicali ucrainieni simt că nu sunt singuri în acest război îngrozitor, că există sprijin pentru profesia de asistent medical în țările democrate ale lumii, și că suntem uniți în efortul de a proteja libertatea popoarelor noastre.  Poporul ucrainean este extrem de muncitor și capabil să depășească toate ororile devastatoare ale acestui război. Mulțumim sincer tuturor persoanelor și guvernelor țărilor care ne-au dat o mână de ajutor, ne-au sprijinit material și vor participa la reconstrucția pagubelor provocate. Aducem mulțumiri Consiliului Internațional al asistenților medicali pentru ajutorul său.”

Președinta ICN, Dr Pamela Cipriano a afirmat:

Întrucât războiul din Ucraina continuă, ICN și asociațiile sale membre vor continua să îi sprijine pe asistenții medicali din Ucraina, prin intermediul campaniei #NursesforPeace. Organizația Mondială a Sănătății a raportat recent, că până la 21 iulie, au fost înregistrate 401 atacuri asupra serviciilor de îngrijire din Ucraina, soldate cu 85 de morți și 100 de răniți. Protejarea serviciilor de îngrijire și a lucrătorilor din domeniul sănătății este de importanță primordială, iar asistenții medicali trebuie protejați!” 

Fondul Umanitar al ICN a oferit bani Asociației Asistenților Medicali din Ucraina, astfel încât să își poată continua activitatea obișnuită și direcționează aceste fonduri către asistenții medicali aflați în cea mai mare nevoie, precum Grigorieva Tetyana Ivanivna, asistentă medicală din regiunea Luhansk, în prezent strămutată în orașul Poltava, din centrul Ucrainei. Doamna Ivanivna a spus că a petrecut 6 săptămâni sub atacuri constante, în lunile februarie și martie ale acestui an. Împreună cu familia sa, a fost forțată să părăsească orașul, cu 2 săptămâni înainte de a fi ocupat, când apartamentul său a fost distrus de o rachetă, iar fratele său a fost ucis.  

Viețile noastre se impart în ‘înainte și după.’ În prezent trăiesc în Poltava și lucrez ca asistentă medicală de oftalmologie, Sunt foarte recunoscătare că în aceste momente atât de dificile, există oameni care ne-au oferit locuințe și locuri de muncă. Sunt recunoscătoare echipei de oftalmologie pentru atitudinea sa grijulie și pentru înțelegere. Mulțumiri speciale Consiliului Internațional al Asistenților Medicali pentru ajutorul financiar și pentru sprijinul oferit în aceste momente dificile.”  

Yaryna Oleksandrivna Hrytsenko, asistentă medicală la departamentul de chirurgie vasculară din Spitalul regional Chernihiv din Ucraina, și-a descris experiențele din timpul ocupației orașului Chernihiv: 

În fiecare zi, numărul soldaților și civililor răniți creștea. Într-o sală de operații, erau mai multe echipe de operație care se luptau pentru viețile tinerilor [soldați]… Lucram zi și noapte. Ferestrele din sala de operație erau acoperite cu saltele pentru o protecție minimă împotriva sticlei sparte și a proiectilelor. Au fost aduși mulți civili atunci când forțele inamice au aruncat cel puțin opt bombe aeriene asupra unei zone rezidențiale, potrivit datelor oficiale, omorând cel puțin 47 de persoane…Principalele victime ale atacului au fost civili care stăteau la coadă pentru pâine.

 Chernihiv a fost blocat timp de mai bine de o lună, a fost supus zilnic distrugerilor provocate de bombardamentele inamice, oamenii au fost uciși, iar infrastructura a fost distrusă. Chernihiv era într-o stare de dezastru umanitar.

Când veneau mulți răniți…ne ajutam unii pe alții, indiferent de funcția pe care o dețineam. Toată lumea a lucrat la nivel de medici, asistenți medicali și infirmiere. În timpul operațiunilor militare, lucrătorii medicali, indiferent de poziția pe care o dețineau, s-au dovedit a fi foarte calificați, dând dovadă, în mod constant, de inițiativă.

 După ce am amenajat o cameră pentru noi, am locuit acolo împreună cu colegii noștri. La început, aveam toate condițiile de trai ─ lumină, apă, căldură ─ mai târziu, când au început bombardamentele intense, totul a dispărut. Era un frig insuportabil; lipsa apei a îngreunat foarte mult activitatea întregului spital. În fiecare dimineață, se aducea apă la spital, pe care o puneam în găleți pentru a asigura un minim de igienă, atât pentru pacienți, cât și pentru noi înșine… Personalul medical debutant din secțiile de chirurgie încerca să spele petele uriașe de sânge de pe cearșafuri, lucru foarte dificil; cu toții îi ajutam când nu eram în operații. Nu a existat lumină decât în câteva săli de operație, deoarece vechiul generator nu făcea față încărcăturii. Am fost nevoiți să operăm la lumina lanternelor, anesteziștii au efectuat anestezii fără ventilatoare… Bucătăria noastră a lucrat neobosit în fiecare zi pentru ca nimeni din spital să nu rămână flămând ─ nici pacienții, nici angajații. Chiar și atunci când electricitatea și apa au fost întrerupte, au continuat să gătească în bucătăria de campanie.

[Astăzi] Munca la Spitalul Regional din Cheernihiv a revenit deja la ritmul său obișnuit, cu beneficiile simple cărora nu le dădeam importanță în vremurile pașnice și care ne-au lipsit atât de mult în timpul războiului. Lucrătorii medicali au devenit îngeri – salvatori, pentru că au oferit cel mai important lucru: speranța în viață. Ei au văzut cele mai grave consecințe ale războiului: trupuri mutilate, suflete mutilate. Dar, în ciuda tuturor lucrurilor, ne-am definit clar prioritatea: oamenii.”

În luna mai, Directorul Executiv ICN, domnul Howard Catton s-a întâlnit cu ministrul adjunct al sănătății din Ucraina, Oleksii Iaremenko, la sediul ICN din Geneva. ICN a fost de acord să colaboreze îndeaproape cu Ministerul Sănătății, pentru a -i sprijini eforturile de a continua să furnizeze îngrijiri de sănătate în Ucraina.  

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a luat cuvântul în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, cu privire la eforturile de abordare a impactului psihologic al conflictului, asupra poporului său. ICN a fost foarte conștient de acest aspect și a explorat modalități de îmbunătățire a nevoilor de sănătate mintală ale asistenților medicali din Ucraina și din alte părți.    

OMS dispune de o serie de instrumente de sănătate mintală și de sprijin pentru profesioniștii cu experiență în domeniul sănătății mintale, iar ICN a asigurat un loc pentru ca un asistent medical ucrainean să participe la un curs al OMS pe această temă. ICN va colabora cu OMS Europa pentru a examina modul în care poate contribui la desfășurarea unei formări preexistente, privind nevoile de sănătate mintală pentru alți asistenți medicali din Ucraina, utilizând resurse de formare și oportunități de dezvoltare dovedite. 

România

În luna iulie, Howard Catton a călătorit la București,  capitala României, pentru a se întâlni cu asistenții medicali de la serviciul de ambulanță și pentru a vizita un centru de refugiați. Acolo a văzut cum sunt folosite donațiile ICN pentru furnizarea de medicamente și consumabile pentru serviciul de ambulanță. 

 Vorbind după vizita sa, domnul Catton a declarat: „Oamenii care sosesc din Ucraina și-au părăsit țara pentru că, în acest moment, nu există niciun loc sigur. Unele dintre primele persoane pe care le întâlnesc când coboară din tren sunt asistenții medicali care le urează bun venit și le evaluează starea fizică și psihică.”

După cum s-a raportat în luna iunie, ICN a făcut o donație către Ordinul Asistenților Medicali din România pentru sprijinul echipelor de ambulanță, din care fac parte mulți asistenți medicali, care lucrează cu refugiații ucraineni care sosesc în România după ce au fost forțați să își părăsească țara din cauza conflictului. Dl Catton a declarat că Ordinul Asistenților Medicali din România a susținut foarte bine eforturile ICN de a-i ajuta pe asistenții medicali care se ocupă de refugiații ucraineni: 

Mulți dintre angajații de pe ambulanța din România sunt voluntari care lucrează în ture neplătite, pe lângă slujbele lor de asistenți medicali cu normă întreagă. Banii pe care i-am oferit au fost direcționați către costurile echipamentelor esențiale pentru acest personal, inclusiv bandaje, echipamente de prim ajutor și alte materiale medicale de bază.”

Executivul a relatat că o asistentă refugiată, care s-a întors între timp înapoi în Ucraina, a ajutat la descifrarea unor cutii de medicamente fără prescripție medicală, care fuseseră furnizate fără etichete în limba română sau ucraineană și care, altfel, ar fi rămas pe rafturi până când ar fi ajuns la data de expirare.

Refugiații ucraineni care ajung în gara din București sunt adesea subnutriți, epuizați și deshidratați. Unii au răni minore, iar alții au afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, care nu au fost tratate de săptămâni întregi. Serviciul de ambulanță primește pe oricine dorește să fie consultat și evaluat, non-stop, le acordă primul ajutor și îi triază, iar pe cei care au nevoie îi îndrumă către serviciile tradiționale de sănătate din România. 

Domnul Mircea Timofte, Președintele Ordinului Asistenților Medicali, a declarat:

Asistenții medicali din România au fost din nou în prima linie de sprijin, de data aceasta pentru a face față unei crize umanitare în curs de desfășurare, cauzată de invazia rusă în Ucraina. În echipele medicale de ambulanță, în centrele de refugiați, în taberele de prim ajutor, ca voluntari, asistenții medicali se află acolo unde este nevoie, la momentul potrivit, oferind îngrijiri pline de compasiune. Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România dorește să felicite ICN pentru cele două donații succesive către serviciul de ambulanță din România, în sprijinul eforturilor asistenților medicali de a ajuta refugiații.”

 Refugiații din Ucraina sunt adesea cei mai săraci și mai vulnerabili, printre care se numără femei și copii, ceea ce evidențiază cât de esențială este asistența umanitară și cât de mult va fi, probabil, în anii următori, pentru a răspunde nevoilor lor considerabile. 

Articolul Noutăți cu privire la campania #NursesForPeace, derulată de ICN apare prima dată în OAMGMAMR.