Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) solicită guvernelor să se asigure că în centrul proceselor de planificare și implementare a oricăror programe de vaccinare în masă propuse se află și reprezentanții asistenților medicali. Această decizie va proteja distribuția și administrarea echitabilă și eficientă a vaccinurilor, de îndată ce vor fi disponibile.
ICN salută știrile recente încurajatoare referitoare la a treia fază a dezvoltării vaccinului și, în măsura în care acesta va fi disponibil, va urmări cu entuziasm începerea programelor de vaccinare în masă. Cu toate acestea, livrarea celor 2 miliarde de doze planificate până la sfârșitul anului 2021 va depinde în mare măsură de forța de muncă din domeniul sănătății din lume, inclusiv a celor 27 de milioane de asistente medicale, care au fost extrem de solicitate de către pandemie.
Directorul executiv al ICN, Howard Catton, a declarat:„ Este o veste minunată că o vaccinare ar putea fi disponibilă în curând; oferă speranța miliardelor de oameni că coșmarul generat de această pandemie va fi controlat. Dar un program de vaccinare de succes este mult mai mult decât o simplă lovitură rapidă în braț, iar sarcina imensă și fără precedent de a vaccina întreaga populație a lumii reprezintă o piatră de hotar pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. Organizațiile și guvernele din domeniul sănătății trebuie să recunoască amploarea acestei sarcini și să facă tot ce este necesar pentru a se asigura că personalul medical are tot sprijinul de care are nevoie, iar o modalitate de a se asigura că oferă tot ceea ce cadrele medicale au nevoie este de a avea asistenți medicali incluși în echipele de management care controlează răspunsul la vaccinare, de la echipele aferente fiecărui județ până la nivelul guvernului.”
ICN consideră că programele de vaccinare în masă se vor confrunta cu o serie de obstacole pe care doar asistenții medicali cu experiență le pot ajuta să le depășească. Acestea includ:
-O lipsă de încredere și încredere în vaccinuri în rândul unor membri ai populației;
-Accesarea grupurilor greu accesibile;
-Factori socio-economici, care împiedică unele persoane să acceseze serviciile de imunizare;
-Legislația existentă ca asistenților medicali să lucreze în mod autonom în domeniul lor de practică;
-Nevoia de a oferi îngrijire holistică, nu doar înființarea unor centre de vaccinare.
Domnul Catton menționează că: „Raportul ICN privind rolul asistenților medicali în imunizare a arătat că aceștia sunt esențiali pentru administrarea vaccinărilor în întreaga lume, dar programele de vaccinare de asemenea magnitudine necesită contribuția asistenților medicali încă de la bun început pentru a se asigura că toate resursele sunt planificate, gestionate și monitorizate în așa manieră încât vor produce rezultate echitabile și eficiente. Majoritatea personalului, care administrează vaccinurile și care oferă sfaturi medicale, vor fi asistenții medicali,deja extrem de suprasolicitați de cerințele celui de-al doilea val și de nivelurile de infecție și boală asupra lor direct, care rămân îngrijorător de ridicate. Datele ICN și cercetările recente raportate în British Medical Journal arată riscul ridicat la care este supus personalul medical din prima linie: acestea trebuie să fie prioritare pentru vaccin, astfel încât să poată fie în măsură să îndeplinească obiectivele campaniei de vaccinare, protejând astfel sistemele de sănătate în care funcționează. ”
Articolul Succesul programelor de vaccinare în masă COVID-19 va depinde de asistenții medicali din prima linie și includerea acestora în procesele decizionale apare prima dată în OAMGMAMR.