Rezultatele întâlnirii de pregătire a sesiunii dedicate regiunii europene din cadrul Congresului ICN 2023
noiembrie 11, 2022
Rezultatele ședinței semestriale a Adunării Generale a Consiliului European al Asistenților Medicali (ENC)
noiembrie 22, 2022

ICN susține noul program de formare al OMS privind îmbunătățirea sănătății mintale

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) felicită Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru dezvoltarea programului său online de formare QualityRights e-training programme privind sănătatea mintală, recuperarea și incluziunea în comunitate. ICN sprijină această activitate și are plăcerea de a confirma că îndeplinește standardele  pentru punctele acreditate pentru educație continuă în domeniul asistenței medicale.  

Președinta ICN, Dr. Pamela Cipriano, a declarat că formarea asistenților medicali, pentru a sprijini mai bine sănătatea mintală și bunăstarea persoanelor pe care le îngrijesc poate face o diferență uriașă pentru calitatea vieții persoanelor. Acest program de formare specifică este ușor de accesat, iar asistenții medicali care îl vor finaliza, vor obține de asemenea, și beneficii personale din lecțiile pe care le vor învăța. Este un lucru foarte oportun, deoarece se știe că asistenții medicali și lucrătorii din domeniul îngrijirilor continuă să sufere din cauza pandemiei. De aceea, îi încurajez pe asistenții medicali de pretutindeni să își facă timp să finalizeze acest program, pentru binele pacienților lor și pentru propria bunăstare și sănătate mintală, a declarat executivul ICN.

Disponibil în 11 limbi, cursul acoperă o gamă completă de aspecte, printre care grija față de propria sănătate mintală, sprijinirea prietenilor, a familiei și a colegilor, în ceea ce privește sănătatea lor mintală și abordarea stigmatizării, a discriminării, abuzului și a constrângerii în cadrul serviciilor de sănătate mintală.  

Asistentul șef al OMS, Dna. Elizabeth Iro, a declarat că îi încurajează pe toți asistenții medicali și moașele să urmeze programul online de formare privind drepturile calității în domeniul sănătății mintale.  Acest lucru va contribui în mare măsura la punerea la dispoziție a opțiunilor și a informațiilor referitoare la tratament, pentru perosanele cu care lucrați și pe care le îngrijiți, oferirea de alternative la izolare și reprimare și promovarea recuperării, speranței și incluziunii în comunitate.

Asistentul șef al ICN, Dna. Michelle Acorn, a afirmat că îi îndeamnă pe cât mai mulți dintre cei 28 de milioane de asistenți medicali din lume să se implice în acest program care le oferă lor și altor lucrători din domeniul sănătății, instrumentele pentru protejarea propriei stări de sănătate mintală, precum și abordarea problemelor precum stigmatizarea, discriminarea și abuzul, care au fost evidențiate într-o serie de rapoarte de săptămâna aceasta, inclusiv propriul raport al ICN privind sănătatea mintală ( Mental Health report).  

În cadrul lansării globale a cursuui de formare online QualityRights e-training, din luna aprilie 2022, Directorul General al OMS, Dr. Tedros, a declarat: “Programul OMS  QualityRights e-training pune la dispoziție cunoștințe și competențe esențiale,  necesare pentru crearea de servicii receptive de sănătate mintală.  Oferă o nouă perspectivă, înțelegere și orientare referitoare la modul în care putem avea grijă de sănătatea noastră mintală și la modul în care îi putem sprijini pe ceilalți. Stigmatizarea și discriminarea trebuie înlocuite cu speranță, acceptare și incluziune. Practicile coercitive, violența și neglijența nu mai trebuie tolerate.”

OMS spune că are un obiectiv ambițios pentru implementarea la nivel mondial a programului  QualityRights e-training, acesta fiind formarea a cel puțin cinci milioane de cursanți, până la finalul anului 2024, având impact asupra vieții a 500 de milioane de persane cu afecțiuni ale sănătății mintale sau dizabilități psihosociale.   

Programul de formare QualityRights e-training al OMS este disponibil gratuit aici.

Articolul ICN susține noul program de formare al OMS privind îmbunătățirea sănătății mintale apare prima dată în OAMGMAMR.

Termen de eliberare documente

Eliberarea certificatelor de membru si a avizelor anuale pentru exercitarea profesiei se va face in termen de maxim 30 de zile lucratoare de la transmiterea pe e-mail a tuturor documentelor numai pe e-mailul titularului de drept (conform acordului pentru procesarea datelor semnat olograf). Termenul a fost extins datorita numarului mare de solicitari.

Foaia de varsamant pentru plata cotizatiei se va transmite pe e-mailul titularului in termen de 7 zile de la inregistrarea cererii solicitantului.

Avizul anual de libera practica se va elibera numai daca sunt indeplinite conditiile conform legislatiei in vigoare.

Eliberarea adeverintelor pentru participare la concurs/examen se va face in termen de 3 zile lucratoare de la transmiterea tuturor documentelor necesare.In cazul in care una din conditii nu este indeplinita dosarul/e-mailul se considera respins (titularul va primi e-mail de respingere), reluandu-se procedura la cererea solicitantului dupa completarea dosarului - se va transmite un nou e-mail.

ATENTIE: Toate solicitarile si documentele transmise pe e-mailul filialei vor fi inregistrate numai de LUNI pana JOI, in intervalul 10.00-16.00.

Vineri este zi speciala pentru reprezentantii desemnati din partea unitatilor sanitare din judetul Constanta.

Tot ce se transmite in afara intervalului mai sus mentionat va fi inregistrat cu ziua urmatoare lucratoare.

OAMGMAMR FIL. CONSTANTA 
STR. MIHAI VITEAZUL NR. 81
FAX 0241660455