Consiliul Internațional al Asistenților Medicali solicită ca asistenții medicali să fie poziționați în centrul noului acord global OMS privind prevenirea și răspunsul la pandemii
octombrie 10, 2022
Anunt angajare Clinica Sante
octombrie 17, 2022

ICN publică noul raport privind forța de muncă din domeniul îngrijirilor medicale privind sănătatea mintală

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) a anunțat publicarea unui nou raport privind forța de muncă globală din domeniul îngrijirilor medicale privind sănătatea mintală, intitulat „Time to Prioritize and Invest in Mental Health and Wellbeing.

Asistenții medicali reprezintă cel mai mare număr de furnizori de servicii de îngrijire a sănătății mintale (44%) din întreaga lume și sunt responsabili de furnizarea și coordonarea majorității îngrijirilor acordate pacienților. Confruntându-se cu o creștere a cererii de servicii de sănătate mintală și  privind consumul de substanțe, coroborată cu deficitul de asistenți medicali, în special cei cu competențe specializate în domeniul sănătății mintale, ICN a elaborat un raport pentru a ajuta guvernele, factorii de decizie politică, asociațiile de asistență medicală, educatorii din domeniul asistenței medicale și locurile de muncă, să revizuiască și să dezvolte forța de muncă în domeniul îngrijirilor medicale pentru sănătate mintală. 

Președinta ICN,  Dr. Pamela Cipriano, a declarat că raportul  a oferit informații valoroase, susținând că prea mulți oameni pur și simplu nu pot obține îngrijirea și sprijinul de care au nevoie pentru afecțiunile de sănătate mintală. “Erodarea sănătății mintale este considerată de mulți ca fiind punctul de pornire al următoarei pandemii, în condițiile în care una din opt persoane din lume suferă de o tulburare de sănătate mintală. Întrucât asistenții medicali reprezintă cea mai mare parte a forței de muncă din domeniul sănătății mintale, cheia transformării îngrijirii sănătății mintale constă în consolidarea forței de muncă din acest domeniu. Este esențial să anulăm subinvestiția în serviciile de sănătate mintală și în cele privind consum de substanțe, pentru a reduce povara bolii și pentru a reface stabilitatea socială și economică, care a fost amenințată și mai mult din cauza pandemiei.”, a concluzionat executivul ICN.

Pentru a aduna informații pentru acest raport fundamental, ICN, cu ajutorul experților în asistență medicală în domeniul sănătății mintale din întreaga lume, a elaborat un sondaj care a fost completat de asistenți medicali în domeniul sănătății mintale, organizații specializate în sănătate mintală, ministere ale sănătății și experți în domeniul sănătății mintale din 44 de țări cu venituri mici, medii și mari, toate regiunile fiind astfel reprezentate. 

Respondenții la sondajul ICN au indicat că există mai multe motive pentru care numărul de asistenți medicali în domeniul sănătății mintale este insuficient, printre care planificarea și mediul de reglementare deficitare, stimulentele limitate pentru a urma o carieră în domeniul sănătății mintale, pregătirea educațională inadecvată, lipsa de beneficii și recunoaștere și stigmatul persistent legat de sănătatea mintală. 

ICN estimează că există aproximativ 300 000 de asistenți medicali în domeniul sănătății mintale în întreaga lume, dar acest număr variază foarte mult de la o regiune la alta, de la doar 0,9 asistenți medicali în domeniul sănătății mintale la 100 000 de locuitori în Africa, la 25,2 la 100 000 de locuitori în Europa. Raportul ICN oferă o analiză a forței de muncă în domeniul asistenței medicale de sănătate mintală și analizează modalitățile de consolidare a forței de muncă, inclusiv pregătirea educațională, menținerea și recrutarea, precum și rolul asistenților medicali de practică avansată și autoritatea prescriptivă pentru asistenții medicali în domeniul sănătății mintale. 

Raportul concluzionează că, pentru ca nevoile de sănătate mintală să fie abordate în mod corespunzător, este nevoie de strategii, planuri și investiții specifice în forța de muncă din domeniul asistenței medicale de sănătate mintală. ICN pledează cu tărie pentru investiții în continuarea educației și a dezvoltării profesionale în domeniul asistenței medicale de sănătate mintală, pentru a sprijini persoanele și comunitățile să atingă cel mai înalt standard posibil de sănătate și bunăstare fizică, mentală și socială. 

Raportul ICN publicat astăzi se bazează pe un alt raport,  World Mental Health Report: Transforming mental health for all, care a evidențiat deficitul persistent al forței de muncă, drept una dintre provocările majore care împiedică o acțiune eficientă în cadrul programelor de sănătate mintală. Pur și simplu, nu există suficienți profesioniști în domeniul sănătății, pentru a satisface cererea pe tot parcursul continuumului de îngrijire, care include prevenirea, promovarea, tratamentul și reabilitarea sănătății mintale și a bunăstării.

Articolul ICN publică noul raport privind forța de muncă din domeniul îngrijirilor medicale privind sănătatea mintală apare prima dată în OAMGMAMR.

Termen de eliberare documente

Eliberarea certificatelor de membru si a avizelor anuale pentru exercitarea profesiei se va face in termen de maxim 30 de zile lucratoare de la transmiterea pe e-mail a tuturor documentelor numai pe e-mailul titularului de drept (conform acordului pentru procesarea datelor semnat olograf). Termenul a fost extins datorita numarului mare de solicitari.

Foaia de varsamant pentru plata cotizatiei se va transmite pe e-mailul titularului in termen de 7 zile de la inregistrarea cererii solicitantului.

Avizul anual de libera practica se va elibera numai daca sunt indeplinite conditiile conform legislatiei in vigoare.

Eliberarea adeverintelor pentru participare la concurs/examen se va face in termen de 3 zile lucratoare de la transmiterea tuturor documentelor necesare.In cazul in care una din conditii nu este indeplinita dosarul/e-mailul se considera respins (titularul va primi e-mail de respingere), reluandu-se procedura la cererea solicitantului dupa completarea dosarului - se va transmite un nou e-mail.

ATENTIE: Toate solicitarile si documentele transmise pe e-mailul filialei vor fi inregistrate numai de LUNI pana JOI, in intervalul 10.00-16.00.

Vineri este zi speciala pentru reprezentantii desemnati din partea unitatilor sanitare din judetul Constanta.

Tot ce se transmite in afara intervalului mai sus mentionat va fi inregistrat cu ziua urmatoare lucratoare.

OAMGMAMR FIL. CONSTANTA 
STR. MIHAI VITEAZUL NR. 81
FAX 0241660455