CALENDARUL ALEGERILOR O.A.M.G.M.A.M.R. -2020 ALEGERI PENTRU OCUPAREA FUNCȚIEI VACANTE DE PREȘEDINTE – filiala CĂLĂRAȘI
august 5, 2020
Anunt angajare Directia de Sanatate Publica Constanta – 14.08.2020
august 14, 2020

Asistenții medicali trebuie să fie prioritizați pentru vaccinare, de îndată ce vaccinul COVID-19 va fi disponibil

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) solicită guvernelor să recunoască rolul esențial al asistenților medicali și al altor lucrători din domeniul îngrijirilor medicale, acordându-le prioritate de îndată ce vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi disponibile.

Directorul General al ICN, domnul Howard Catton susține: „Acesta este o decizie morală și etică care va susține cadrele medicale active în prima linie, dar care, de asemenea, va proteja sistemele de sănătate care sunt amenințate de pandemia în curs de desfășurare și care se pregătesc pentru amenințarea unui al doilea val.”

ICN a estimat că 8% din totalul cazurilor la nivel internațional de COVID-19 sunt în rândul cadrelor medicale, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că procentajul ar putea ajunge până la 10%, ceea ce înseamnă 1,5 milioane de cazuri, procent care se află în creștere. Pericolul este departe de a se termina și ICN încă primește rapoarte îngrijorătoare din partea organizațiilor membre care reprezintă asistenții medicali cu privire la lipsa testării, lipsa echipamentului de protecție personală de calitate adecvată (PPE), presiunea extremă asupra sistemelor de îngrijire medicală și asupra personalului medical care lucrează ore îndelungate și care se confruntă cu un nivel ridicat de stres.

Domnul Howard Catton completează: „Fără scuze, fără rezerve sau condiționări: asistenții medicali și alți lucrători din domeniul sănătății trebuie să fie prioritari atunci când va fi disponibil un vaccin, astfel încât sănătatea și bunăstarea acestora, a pacienților și a sistemelor de sănătate în care lucrează, să fie protejate.

Angajatorii le datorează asistenților medicali protecție și aceștia nu ar trebui să fie niciodată expuși unui risc inutil în timpul desfășurării muncii lor. Asistenții medicali sunt protejați de drepturile omului și de drepturile în muncă, inclusiv dreptul de a fi în siguranță la locul de muncă. Cu toate acestea, asistenții medicali din întreaga lume ne-au povestit despre deficiențe de PPE, de testare, cât și despre intensitatea și presiunea în care lucrează și lipsa unui sprijin adecvat pentru sănătate mintală. Toate acestea reprezintă exemple clare despre situația în care guvernele au încetinit sau nu au acordat prioritate profesioniștilor din sănătate.”

„Situația neplăcută actuală este agravată de lipsa datelor sistematice privind ratele de infecție și numărul deceselor în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, informații pe care ICN le solicită încă din luna martie. Aceasta ridică o întrebare serioasă cu privire la motivul pentru care guvernele au acționat lent în acest demers.

Guvernele trebuie să acorde prioritate protecției asistenților medicali și a altor lucrători din domeniul sănătății, astfel încât aceștia să poată continua să aibă grijă de bolnavi și să prevină răspândirea virusului. Este ceea ce trebuie făcut, protejând astfel pacienții și și sistemele de asistență medicală în care lucrează asistenții medicali.

ICN face acest apel direct către guverne, într-un moment în care putem observa declanșarea de focare locale ale virusului, creșteri semnificative a numărului infectărilor în anumite părți din Africa și din America și se previzionează apariția unui al doilea val pandemic mult mai puternic.

ICN lucrează îndeaproape cu cele 130 de asociații naționale de asistenți medicali de la începutul izbucnirii pandemiei pentru a-și coordona acțiunile, precum și pentru a susține drepturile asistenților medicali. Solidaritatea între asociațiile naționale în fața pandemiei a fost imensă, la fel ca și susținerea publicului, dar acum trebuie să vedem o acțiune de solidaritate pentru asistenți medicali oferită de către guverne prin decizii clare.

Articolul Asistenții medicali trebuie să fie prioritizați pentru vaccinare, de îndată ce vaccinul COVID-19 va fi disponibil apare prima dată în OAMGMAMR.