Pregătirea participării la Consiliul Reprezentanților Naționali (CNR) al ICN
septembrie 30, 2021
OAMGMAMR salută alegerea noului Președinte ICN
octombrie 7, 2021

Ședința asistenților șefi și moașelor șefe din regiunea europeană a OMS

La data de 29 septembrie 2021, președintele OAMGMAMR, domnul Mircea Timofte a participat la o reuniune dedicată asistenților șefi și moașelor șefe din regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.

Întâlnirea a fost prima dintr-o serie de seminarii virtuale care vor fi organizate în perioada următoare de Biroul regional al OMS pentru Europa sub conducerea asistentului șef al Biroului, dna Margrieta Langins.

Inițiativa are ca scop consolidarea pozițiilor asistenților șefi și moașelor șefe în abordarea mai bună a provocărilor de sănătate din regiunea europeană a OMS, precum și schimbul de experiențe și lecții învățate sub impactul pandemiei Covid-19.

Asistenții șefi și moașele șefe sunt categorii esențiale pentru asigurarea că forța de muncă este pregătită adecvat în vedera satisfacerii nevoilor rezultate din dinamica intrinsecă a sistemelelor de sănătate. Primul Raport global privind profesia de asistent medical precum și cel de-al treilea raport privind profesia de moașă au arătat rolul cheie al acestor poziții și că acestea sunt corelate cu un mediu de reglementare mai puternic pentru personalul medical, transpus în calitate crescută serviciilor de sănătate.

Au fost conturate următoarele direcții pentru activitatea rețelei:

  • platformă de sprijin a activității asistenților șefi din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, prin schimbul de experiențe, strategii  și  soluții cu sprijinul experților sau oameni de știință;
  • mecanism de  identificare, monitorizare și abordare în comuna  principalelor  provocări emergente;
  • rețea pentru împărtășirea și valorificarea bunelor practici în abordarea pandemiei de COVID-19;
  • centru de resurse cuprinzând cele mai recente strategii și  abordări în materie de politică în domeniul sănătății.

Prima reuniune a avut ca invitat pe dna Elisabeth Iro, Asistentul Șef al OMS și a inclus prezentări din experiențele naționale ale Irlandei, Israelului și Suediei. 

Articolul Ședința asistenților șefi și moașelor șefe din regiunea europeană a OMS apare prima dată în OAMGMAMR.